Grondeigenaren kunnen via het ANLb deelnemen aan beheerpakketten die nodig zijn voor de leefomgeving van de patrijs. In februari organiseerden we een bijeenkomst over (het stimuleren van) een leefomgeving waar de patrijs kan gedijen. Deelnemers, vrijwilligers, ecologen en jagers kwamen bijeen om de ervaringen te horen met het ‘PARTRIDGE' project in Brabant. Daarnaast was er gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en om aan De Ploegdriever mee te geven wat er beter moet en kan.
Het is namelijk best moeilijk om de patrijzenpopulatie omhoog te krijgen in ons intensief gebruikte landschap. Verschillende belangen strijden namelijk om de ruimte. Uit het landelijke PARTRIDGE project leren we dat het alleen maar mogelijk is als alle partijen met elkaar samenwerken. En dan nog is succes niet gegarandeerd. Wel zijn er een heel aantal andere soorten die profiteren van dergelijke maatregelen. Denk aan het ondergrondse bodemleven, vogels (zoals steenuil, kerkuil, veldleeuwerik en de gele kwikstaart), vlinders (en andere insecten) en kleine zoogdieren.
In zogenaamde focusgebieden wordt extra moeite gedaan om de leefomgeving voor de patrijs verder te verbeteren. In Groesbeek is zo’n focusgebied. Dat bevat alles wat een patrijs nodig heeft: nestgelegenheid, dekking en jaarrond voldoende voedsel. Dat dankzij landschapselementen zoals ruige overhoekjes, winterstoppels of een strook ongeoogst graan. Maar ook kruidenrijke akkerranden, hagen of struweelranden en keverbanken.
Als er ook maar één onderdeel ontbreekt, kan de huidige populatie patrijzen zich niet uitbreiden. Vrijwilligers monitoren de patrijzen zodat bekend is hoe het met de aantallen en het leefgebied gaat.
Wil je meer weten over het lokale focusproject of misschien deelnemen? Bel ons of stuur een mail.