De vereniging
De Ploegdriever is een gezamenlijk initiatief van boeren en natuurbeschermers. De vereniging telt ongeveer 160 leden. Daarvan zijn 25 tot 30 mensen actief. Bijvoorbeeld als vrijwilliger in het bestuur, in een werkgroep of als uitvoerder van projecten. Het werk is heel divers: van adviseren over een subsidieaanvraag tot het maaien van bloemrijk dijkgrasland. Onze leden ontvangen elk kwartaal een digitale nieuwsbrief. Eenmaal per jaar komen wij bijeen voor de algemene ledenvergadering. Hier vind je de statuten van de Ploegdriever.
Het bestuur
Het bestuur bestaat uit (gekozen) leden van onze vereniging. Sinds 27 mei 2024 is de samenstelling als volgt: Arno van der Kruis (voorzitter), Ivo Poelen (secretaris), Caroline Hoving (penningmeester), Jan Roelofs, Herman Scholtens en Robert van Alphen. Rechtstreeks contact opnemen met het bestuur kan per email (bestuur@ploegdriever.nl) of telefonisch (0612619049). Een nieuwe foto wordt binnenkort gepubliceerd.
Werkgroepen
Het bestuur komt zes keer per jaar bijeen. Daarnaast zijn twee werkgroepen actief. De leden van de werkgroep Communicatie houden zich bezig met de publiciteit en de communicatie binnen de vereniging. In de werkgroep Uitvoering worden de werkzaamheden voor de projecten besproken. Gewone leden worden ook uitgenodigd om aan de werkgroepen deel te nemen. Wil je deelnemen aan een werkgroep, neem dan contact op met onze coördinator (Karina Hendriks).
Door experts uit de regio
Als regionale landschapsbeheervereniging worden de werkzaamheden zoveel mogelijk uitgevoerd door leden van de vereniging. Deze kunnen bestaan uit landschapsexperts, agrariërs, zzp-ers en gespecialiseerde bedrijven uit de gemeente Berg en Dal. De Ploegdriever coördineert het werk en onze leden voeren het werk uit. Zo behouden we de regionale kennis van ons platteland en houden we rekening met wat in ons unieke landschap past en hoort.
Ook werken voor De Ploegdriever?
Je ontvangt een passende vergoeding op uurbasis en een vergoeding voor eventueel gebruik van eigen machines en materiaal. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@deploegdriever.nl of vul het contactformulier in.
Partners van de Ploegdriever
Wij werken nauw samen met boeren en particulieren in ons werkgebied. Maar we werken ook samen met een aantal andere belangrijke partners. Zo vergroten we de onze impact binnen en buiten ons eigen werkgebied. We stellen onze partners graag aan je voor.
Collectief Rivierenland
In 2015 werd mede door de Ploegdriever het Collectief Rivierenland opgericht. Hierin werken zes agrarische natuurverenigingen in het rivierengebied nauw samen. Het collectief heeft een compacte werkorganisatie: 6 gebiedscoördinatoren (elk binnen hun eigen werkgebied) coördineren het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in. Zij vormen de verbinding tussen het collectief en de deelnemers. Bij ons heeft Arjan Bisschop de rol van gebiedscoördinator.
Via Natura
Wij werken ook samen met Via Natura. Deze stichting zet zich sinds 2005 in voor de ontwikkeling van het unieke landschap van Berg en Dal. Een interessante blog op deze website brengt de informatie over biodiversiteit in de polder bij elkaar.
Living lab Ooijpolder
De omgeving Ooijpolder-Groesbeek is al 25 jaar een broedplaats voor verschillende experimenten op het gebied van herstel van de biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van ‘nieuwe’ natuur door verweving van landbouw en natuur. De Ploegdriever heeft daar een groot aandeel in. We zijn er trots op dat De Ooijpolder een voorbeeldgebied is voor het herstel van biodiversiteit. De Radboud Universiteit doet daar momenteel onderzoek naar en wij doen hieraan mee.
Stichting Landschap Ooijpolder Groesbeek
In 2000 werd naast de Ploegdriever ook de beheerstichting Stichting Landschap Ooijpolder Groesbeek (SLOG) opgericht. SLOG beheert kleine natuurterreinen in Groesbeek en in de Ooijpolder. Het zijn kleine pareltjes agrarisch cultuurlandschap met poelen, struweel, bloemrijk grasland en solitaire bomen. Wij voeren een gedeelte van het beheer van deze terreinen uit. Bekijk hier meer informatie over SLOG. Bekijk hier meer informatie over de SLOG.